Muković prihvatio poziv dr Sulejmana Ugljanina za razgovor

NOVI PAZAR, 20. septembar 2014. - Nosilac izborne liste „Za bošnjačko jedinstvo“ dr Sulejman Ugljanin primio je na razgovor i konsultacije, povodom predstojećih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, narodnog poslanika i predsjednika Bošnjačke narodne stranke Muja Mukovića, sa saradnicima.

Sastanak je bio posvećen mogućem dogovoru oko formiranja jedinstvene bošnjačke liste, definisanja temeljnih bošnjačkih nacionalnih interesa i utvrđivanja kriterijuma i principa za odabir kandidata za listu.

Postignut je visok stepen saglasnosti u pogledu razloga i ciljeva formiranja jedinstvene bošnjačke liste, važnosti predstojećih izbora i neophodnosti postizanja bošnjačkog jedinstva. Posebno je istaknuta potreba direktnog ili indirektnog učešća bošnjačkih političkih partija u izbornom procesu, s obzirom da im je težište djelovanja upravo unapređenje kolektivnih prava svog naroda i borba za punu kulturnu autonomiju, što jeste osnovni djelokrug rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Takođe, naglašen je i značaj upisa što većeg broja Bošnjaka u poseban birački spisak.

Muković je podržao zahtjev za obezbjeđivanje fer i demokratskih izbora, koji je dr Ugljanin uputio Republičkoj izbornoj komisiji i Ministarstvu za državnu upravu.

Dr Ugljanin i Muković su dogovorili nastavak razgovora i konkretizaciju ovih i drugih pitanja.

© BNS | Bošnjačka narodna stranka