Osnovana Bošnjačka narodna stranka (VIDEO)

NOVI PAZAR, 15. januar 2012. - U Novom Pazaru je održana osnivačka skupština Bošnjačke narodne stranke (BNS), čiji je predsjednik donedavni državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Mujo Muković.  Za zamjenika predsjednika stranke izabran je dr Izet Crnišanin. Muković je na konferenciji za novinare poručio, kako je rekao, simpatizerima, članstvu, ali i eventualnim političkim oponetima da će se BNS zalagati za unutarbošnjačko pomirenje u Sandžaku, prije svega u Islamskoj zajednici, ali i ozbiljnije političko djelovanje sa više međusobnog uvažavanja. On je poručio da će BNS kritikovati aktuelnu vlast jer nije uspjela da riješi probleme sa kojima se suočavaju sandžačke opštine. Lider BNS-a tvrdi da je riječ o političkoj opciji koja će u budućnosti biti relevantan politički faktor.
On je izrazio zadovoljstvo održavanjem osnivačke skupštine i istovremeno se izvinio prisutnima zbog, kako je rekao, pritisaka tokom proteklih dana zbog kojih im je onemogućeno da se ona održi u hotelu "Tadž", kako je ranije bilo planirano.

Komentarišući da je BNS 12. politička partija u Sandžaku, Muković je rekao da je to tačno, ali da je od 12 stranaka aktivno tek nekoliko. Što se tiče odnosa prema Islamskoj zajednici, on je rekao da se uvek zalagao za jedinstvenu vjersku zajednicu i da nikada nije mogao da opravda čin formiranja paralelne vjerske strukture.
Muković je, međutim, dodao da ne vjeruje da će do izbora (6. maja 2012.) doći do ujedinjenja dve opcije. Najavio je da će se, nakon izbora, i sam založiti da do tog ujedinjenja dođe, bez obzira na to da li će to biti i dalje turska ili inicijativa nekog drugog.
Muković je, naime, uveren da su podjele unutar islamske zajednice bile generator i svih drugih podjela zbog kojih je nastalo niz paralelnih institucija u Sandžaku.

Medije

© BNS | Bošnjačka narodna stranka