Mujo Muković apelovao na poštovanje ustavnog načela o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti u državnim organima (VIDEO)

BEOGRAD, 18. jul 2013. - Narodni poslanik i predsjednik Bošnjačke narodne stranke Mujo Muković apelovao je na ministra pravde Nikolu Selakovića da se prilikom daljih reformi pravosuđa založi za poštovanje ustavnog načela odgovarajuće zastupljenosti pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u državnim organima. On je u skupštinskoj raspravi, o zakonima vezanim za pravosuđe, podsjetio da su sve stranke koje pretenduju na bošnjačke glasove u prošloj predizbornoj kampanji obećavale da će se zalagati za ravnomjernu nacionalnu zastupljenost u državnim organima, ali da sada to zapostavljaju, kada imaju predstavnike u Narodnoj skupštini i Vladi.

„S obzirom da ovdje imamo prijedlog i za izbor dvoje sudija u Osnovnom sudu u Novom Pazaru, drago bi mi bilo da je među njima bar jedan pripadnik bošnjačke nacionalne zajednice, ali nažalost to nije slučaj. Postojeća nacionalna struktura u sudovima u sandžačkim opštinama ne odgovara nacionalnoj strukturi stanovništva, a posebno je to izraženo u opštini Prijepolje“, rekao je Muković.

On je dodao da se zalaže da oni koji se biraju na pravosudne funkcije svakako treba budu stručni, osposobljeni i dostojni tog posla i da je to najvažniji uslov, ali da se pri izboru mora voditi računa i o zastupljenosti pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u sudovima i državnim organima.

Muković je naglasio da je siguran da će ova Vlada i ministar Selaković posvetiti pažnju ovom pitanju kao i da je to proces koji je značajan zbog pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

© BNS | Bošnjačka narodna stranka