Sandžaku treba manje ministarskih a više radnih mjesta (VIDEO)

BEOGRAD, 3. septembar 2014. - Predsjednik Bošnjačke narodne stranke i narodni poslanik Mujo Muković ocijenio je danas u Skupštini Srbije da je sandžačka privreda u katastrofalnom stanju. U skupštinskoj raspravi, o izboru ministra privrede, Muković je kazao da su sve vlasti, osim prve poslije 5. oktobra, zapostavljale ovaj deo Srbije. „Ne bih želeo da sutra neko to isto kaže i za ovu vladu, ali činjenica je da je poslije dvijehiljadite godine došlo do potpunog uništenja privrede u Sandžaku jer su nestale najznačajnije kompanije u tom regionu“, kazao je Muković, dodajući da je situacija veoma loša jer je otpušteno mnogo radnika i da je nezaposlenost u ovom regionu skoro dvostruko veća nego u ostalom dijelu Srbije, iako je i tamo visoka.

„Običan narod u toj multietničkoj regiji, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripada, želi dobro Srbiji ali i tom dijelu zemlje. Oni žele pravdu i posao. Država sve ove godine nije imala sluha za tu regiju i zato apelujem sada da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni“, rekao je Muković.

Ocijenio je da je dobro što je obećano otvaranje, u prosjeku oko hiljadu radnih mjesta u pojedinim gradovima Srbije, ali je loše što među gradovima gdje se otvaraju nova radna mjesta nema nijednog sandžačkog grada.

„Kao narodni poslanik želim da prenesem ono što građani Sandžaka i žitelji ovog regiona traže od premijera Aleksandra Vučića. Ubuduće treba da nam daju što više radnih, a što manje ministarskih mjesta“, rekao je Muković.

On je kazao da su građani Sandžaka uvijek podržavali evropski put Srbije ali i da su imali pojedine predstavnike, čak i predugo, u izvršnoj vlasti.

Muković je rekao da će, kao partner i član poslaničke grupe SNS-a, podržati izbor ministra privrede Željka Sertića jer je, pored biografije koju ima, najvažnije i to što ga je predložio Vučić koji je ubjedljivo pobijedio na izborima, ima najveći legitimitet i najzainteresovaniji je za dobar rad ove vlade.

 

© BNS | Bošnjačka narodna stranka