Zamjenik predsjednika BNS Izet Crnišanin potpisao kodeks ponašanja

NOVI PAZAR, 12. april 2012. - Zamjenik predsjednika Bošnjačke narodne stranke Izet Crnišanin potpisao je danas, u Novom Pazaru, Kodeks ponašanja koji obavezuje na fer i transparentno nastupanje u izbornom procesu. Kodeks ponašanja potpisali su još i predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sandžačke demokratske partije, Bošnjačke demokratske zajednice, Sandžačke narodne partije i Liberalno-demokratske partije. Dokument poziva političke partije da se zajedno obavežu da će poštovati zakon i da će kampanju voditi u „atmosferi demokratske tolerancije koja omogućava da se politička aktivnost odigrava u skladu sa zakonom, uz poštovanje pristalica i kandidata političkih suparnika“. Kodeks je potpisan na inicijativu Misije OEBS-a u Srbiji, a baziran je na osnovnim načelima zakona Srbije koji regulišu izborne procese.


Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mor rekao je da je međunarodna zajednica zainteresovana za predstojeće izbore u Srbiji i da će nastojati da obezbijedi mirnu predizbornu atmosferu i transparentan glasački proces.
Šef Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Srbiji Tom Keli rekao je da oni podržavaju napore OEBS-a u pružanju podrške političkim partijama da se uključe u kampanju koja je od najvećeg interesa za građane.

© BNS | Bošnjačka narodna stranka